Psikiyatrist Denizli

Dr. H. Okan İSTANBULLU
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Alınganlık Düşünceleri veya Referans Fikirleri, kişinin dış dünyada olan birbiriyle bağlantısız, alakasız veya sıradan olayları kendisi için bir işaret olarak algılaması ile kendini belli eden bir kişilik bozukluğudur. Psikiyatri alanında referans fikirleri şizofreni, kuruntulu rahatsızlık (delusional disorder) veya çift kutuplu rahatsızlık (bipolar disorder) gibi psikozlu hastalıkların teşhis kriteridir.
Referans fikirlerine sahip olan biri aşağıdaki belirtileri gösterebilir:
- Televizyon veya radyodaki insanların kendisi hakkında konuştukları veya doğrudan kendisiyle konuştuklarını düşünebilir.
- Gazetedeki haberlerin veya hikayelerin özellikle kendileri için yazıldığını düşünebilir.
- Diğer insanların, özellikle de yabancıların, kendisi hakkında arkasından konuştuklarını düşünebilir.
- Olayların (Doğa olayları bile olsalar) onlar için kasten yapıldığını düşünebilir veya bu olayların kendisine kişisel bir işaret çıkarabilir.
- Nesnelerin veya olayların kendisine bir mesaj iletmek için kasten planlandığını düşünebilir.
- İnsanların veya insan gruplarının kendisi aleyhinde entrikalar hazırladıklarını düşünebilir ve bu entrikaları önlemek için tedbirler alabilir.
- Tanrı'nın evreni sadece kendisi için yarattığını düşünebilir.
Psikiyatrist Denizli
Psikiyatri bir tıp bilimidir, asıl ilgilendiği alan ise beyin hastalıklarıdır. Bu bölümde; akıl hastalığı, ruhsal rahatsızlıklar, sinirlenme gibi durumlar yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar düşünce, hareketler, duygudurum farklılıkları ile kendini belli eder. Psikiyatri bu rahatsızlıkların teşhis ve tedavileriyle uğraşmaktadır.
Freud’a göre çalışan ve sevme becerisi olan kişi insan sağlıklı bir bireydir. Elbette türlü hastalık veren hisler ile günlük yaşamda karşılaşılabiliyor, mücadele etmekte problem yaşanıyor olabilir. Bu durumlar her zaman hastalık belirtisi olarak gösterilemez. Olgunlaşmak, bu durumlar ile mücadele etmek, becerileri geliştirmek için, türlü yöntemlere başvurabilir. Ancak diğer taraftan bakıldığında da ruhsal rahatsızlık sebebi ile de meydana gelmiş olması mümkündür ve böylece önce teşhis ardından tedavi için profesyonel destek almak gerekebilir.
Beyin de öteki organlar gibi rahatsızlanabilir. Bu durumun farklı kalıtımsal yatkınlık ya da çevresel etkenler gibi nedenleri olabilmektedir. Nasıl ki öteki bedensel rahatsızlıklar yaşandığı zaman tedavi yolları aranıyorsa aynı durum psikiyatrik hastalıklarda da yapılabilir. Çünkü ruhsal hastalıklarda erken tedavi tehlikeleri engeller, tedavi olmamak ise yaşamı bozar.